Konserwatory – witryny do lodów

Lody to letni przysmak, który pomaga się ochłodzić nawet wtedy, gdy żar leje się z nieba. Aby ten deser mógł zachować odpowiednią temperaturę, konsystencje i świeżość, musi być przechowywany w odpowiedni sposób. Konserwator do lodów to urządzenie niezbędne w każdej kawiarni i lodziarni. Jak jednak wybrać witrynę idealną spośród mnogości tego typu sprzętów dostępnych na rynku? Oto wskazówki, które pomogą dokonać najlepszego wyboru.

Czym jest witryna do lodów?

To urządzenie mroźnicze, które służy do przechowywania, ekspozycji i sprzedaży lodów. Często nazywane jest też witryną lub gondolą. Konserwatory do lodów różnią się między sobą pod wieloma różnymi względami. Wybierając witrynę do lodów, poza walorami estetycznymi, warto zwrócić uwagę na rodzaj materiałów, z których jest wykonana, pojemność, klasę energetyczną, a także współczynnik mrożenia.

Wysoka jakość wykonania i wygoda użytkowania

W przypadku konserwatorów do lodów niebywałe znaczenie ma jakość wykonania. Jest to sprzęt, który w zamierzeniu ma posłużyć przez długi czas, dlatego tak ważne są materiały, z których jest zrobiony. Najczęściej do produkcji witryn wykorzystywane są stal nierdzewna i szkło. Oba te surowce bardzo dobrze sprawdzają się w niskich temperaturach, a wykonane z nich powierzchnie łatwo jest utrzymać w czystości.

Oszczędność energii = oszczędność pieniędzy

Konserwatory do lodów wymagają stałego zasilania. Właśnie dlatego tak ważna jest klasa energooszczędności. Wybierając urządzenie z wyższą klasą energooszczędności, trzeba liczyć się z jego nieco wyższą ceną, jednak znaczną ulgą dla portfela będą niższe rachunki za energię elektryczną na etapie eksploatacji konserwatora.

Polecane modele konserwatorów do lodów

Spośród dostępnych na rynku witryn do lodów, warto zwrócić uwagę na kilka konkretnych modeli. Konserwator Kameleo Ice 140 posiada elegancką drewnianą obudowę, system dynamicznego chłodzenia i pojemną przestrzeń ekspozycyjną. Witryna do lodów Cornetti charakteryzuje się nowoczesnym wyglądem. Konstrukcja tego modelu jest wykonana z blachy malowanej proszkowo. Funkcjonalne kółka ułatwiają przemieszczanie urządzenia, a system automatycznego rozmrażania usprawnia eksploatację urządzenia. Idealnym rozwiązaniem dla każdego, kto chce prowadzić mobilną lodziarnię, będzie Riksza z siedmioma kuwetami. Jest ona wyposażona w agregat wewnętrzny, umywalkę z płuczką z niezależnym zasilaniem w wodę i system odprowadzania zużytej wody.