Szafy chłodnicze

Niektóre produkty wymagają przechowywania w niskich temperaturach. Właśnie dlatego niezbędnymi elementami wyposażenia każdego sklepu spożywczego i lokalu gastronomicznego powinny być urządzenia chłodniczo-mroźnicze. Na rynku dostępne są różne rodzaje tego typu sprzętu. Czym różnią się one między sobą, które z nich warto wybrać i na jakie parametry należy zwracać uwagę? Szczegółowa charakterystyka szaf chłodniczych i lodówek sklepowych z pewnością ułatwi podjęcie właściwej decyzji zakupowej.

Szafy chłodnicze i mroźnicze – czym się różnią?

Szafa chłodnicza to urządzenie pozwalające na bezpieczne przechowywanie produktów spożywczych, które w temperaturze pokojowej mogłyby ulec szybkiemu zepsuciu się. Lodówka sklepowa tego rodzaju przedłuża trwałość żywności, dzięki temu, że wewnątrz urządzenia utrzymywana jest stała temperatura z zakresu od 0°C do 15°C. Szafy mroźnicze oferują nieco inne parametry i mają trochę inne zastosowanie. Szafy mroźnicze, zwane potocznie zamrażarkami, umożliwiają utrzymanie świeżości danego produktu przez dłuższy czas. Ich zakres temperatur to od -14°C nawet do -26°C. Mrożenie uznawane jest za jedną z najlepszych form utrwalania żywności, ponieważ walory odżywcze i smak jedzenia pozostają w pełni zachowane. Zarówno gastronomiczne szafy chłodnicze, jak i mroźnicze powinny być praktyczne i niezawodne, tak by mogły właścicielowi służyć przez lata, nawet w trudnych warunkach.

Rodzaje szaf chłodniczych i mroźniczych

W kategorii lodówek i zamrażarek przeznaczonych do użytku w sklepach i lokalach gastronomicznych wyróżniamy dwa podstawowe typy tych sprzętów:

    • Szafy chłodnicze i mroźnicze przeszklone – znajdą zastosowanie wszędzie tam, gdzie do dyspozycji jest ograniczona przestrzeń handlowa. Stosunkowo duża pojemność ekspozycyjna i mnogość półek pozwalają na swobodną prezentację produktów. Dużym atutem tego szaf oszklonych są przezroczyste drzwi, które nie ograniczają pola widzenia, a dodatkowo zapobiegają uciekaniu zimnego powietrza, co ma bezpośredni wpływ na mniejsze zużycie energii. Do najlepszych na rynku modeli szaf chłodniczych przeszklonych należą: LG-400, LG-760 i SD-880H. W przypadku szaf mroźniczych warto zwrócić uwagę na urządzenie UFR 370 GD.
    • Szafy chłodnicze i mroźnicze z drzwiami pełnymi – doskonałe do lokali gastronomicznych. Stanowią doskonałą alternatywę dla komór chłodniczych, między innymi ze względu na to, że nie wymagają montowania specjalistycznych instalacji. Ich dodatkową zaletą jest to, że są energooszczędne. Wśród najlepszych modeli szaf chłodniczych z drzwiami pełnymi można wymienić: GNC-400 INOX, ECO C-500 i Basic C 700 INOX. Szafy mroźnicze z drzwiami pełnymi, na które warto zwrócić uwagę, to GNF 700 INOX, ECO INOX F-700 i GNF 1400 INOX.