Lody to letni przysmak, który pomaga się ochłodzić nawet wtedy, gdy największy żar leje się z nieba. Aby ten deser mógł zachować odpowiednią temperaturę, konsystencję i świeżość, wymaga przechowywania w odpowiedni sposób. Konserwator do lodów to urządzenie niezbędne wyposażenie gastronomii np. kawiarni i lodziarni. Jak jednak dokonać wyboru najlepszej witryny do lodów, spośród mnogości tego typu sprzętów dostępnych na rynku? Oto wskazówki, które pomogą dokonać wyboru idealnej witryny do lodów.
Czym jest konserwator do lodów?
Konserwatory to urządzenia chłodnicze do gastronomii, które służy do przechowywania, ekspozycji i sprzedaży lodów. Często nazywane jest też witryną lub gondolą. Konserwator do lodów różni się między sobą pod wieloma różnymi względami. Wybierając witrynę do lodów, poza walorami estetycznymi, warto zwrócić uwagę na rodzaj materiałów, z których jest wykonana, pojemność, klasę energetyczną, zakres temperatur, serwis gwarancyjny a także współczynnik mrożenia. Witryna do lodów powinna być dopasowana estetyką do pozostałych mebli, tak by zachować spójność wystroju. Warto także wziąć pod uwagę specyfikę przestrzeni i liczbę innych urządzeń, którymi dysponujemy w lokalu. Może okazać się, że będziesz potrzebować szafy mroźnicze przeszklone.
Witryna do lodów – jak wybrać najlepszą?
Mnogość rozwiązań dostępnych na rynku sprawia, że każdy może dopasować konserwatory, czy lady chłodnicze do lodów do swoich własnych potrzeb. Urządzenie do ekspozycji lodowych przysmaków warto dobrać do specyfiki działalności. Na potrzeby niewielkiego punktu gastronomicznego, czy lodziarni, wystarczy mała witryna (najlepiej wykonana ze stali nierdzewnej), która pomieści kilka pojemników na lody. Jeśli do dyspozycji jest większe pomieszczenie, a oferta jest zdecydowanie szersza, przyda się witryna do lodów mogąca pomieścić nawet na kilkadziesiąt smaków. Wybór dużej witryny, zawsze poszerza możliwości. W początkowym stadium działalności cała przestrzeń do przechowywania, którą oferuje urządzenie, nie musi być wykorzystywana, a z biegiem czasu można rozszerzać swoją ofertę, bez konieczności wymiany urządzenia mroźniczego na nowe. Warto zwrócić uwagę na to, czy witryna do lodów gałkowych lub rzemieślniczych ma przestrzeń do przechowywania kuwet, które aktualnie nie są eksponowane i sprzedawane. Aby jak najlepiej wyeksponować lodowe desery, warto na etapie zakupu zainteresować się, czy witryna do lodów wyposażona jest w elementy oświetleniowe. Oświetlenie LED zapewnia oszczędność energii elektrycznej, zwraca uwagę Klientów na produkt i pozwala lepiej zaprezentować lodowe desery.
Wysoka jakość wykonania i wygoda użytkowania
W przypadku konserwatorów do lodów niebywałe znaczenie ma jakość wykonania. Jest to sprzęt, który w zamierzeniu ma posłużyć przez długi czas, dlatego tak ważne są materiały, z których jest zrobiony. Najczęściej lady chłodnicze do lodów wykonywane są ze stali nierdzewnej i szkła. Oba te surowce bardzo dobrze sprawdzają się w niskich temperaturach, a wykonane z nich powierzchnie łatwo jest utrzymać w czystości. Ponadto, to eleganckie i stylowe materiały, które z łatwością skomponują się z resztą kawiarnianej zabudowy.
Oszczędność energii = oszczędność pieniędzy
Konserwator do lodów wymagaja stałego zasilania. Właśnie dlatego tak ważna jest klasa energooszczędności. Wybierając produkty z wyższą klasą energooszczędności, trzeba liczyć się z ich nieco wyższą ceną, jednak znaczną ulgą dla portfela będą niższe rachunki za energię elektryczną na etapie eksploatacji konserwatorów i witryn. Dodatkowo takie rozwiązanie jest ekologiczne i przyjazne dla środowiska.
Prowadzisz cukiernię? Pomocna może być lada chłodnicza cukiernicza. Zachęcamy do zapoznania się z ofertą.
Witryny na lody – polecane modele
Spośród dostępnych na rynku witryn do lodów, warto zwrócić uwagę na kilka konkretnych modeli. Konserwator Kameleo Ice 140 posiada elegancką drewnianą obudowę, system dynamicznego chłodzenia i pojemną przestrzeń ekspozycyjną. Witryna do lodów Cornetti charakteryzuje się nowoczesnym wyglądem. Konstrukcja tego modelu jest wykonana z blachy malowanej proszkowo. Funkcjonalne kółka ułatwiają przemieszczanie urządzenia, a system automatycznego rozmrażania usprawnia eksploatację. Idealnym rozwiązaniem dla każdego, kto chce prowadzić mobilną lodziarnię, będzie Riksza z siedmioma kuwetami. Jest ona wyposażona w agregat wewnętrzny, umywalkę z płuczką z niezależnym zasilaniem w wodę i systemem odprowadzania zużytej wody.
Mimo tych rekomendacji nie wiesz, jaki model konserwatora lub witryny do lodów będzie dla Ciebie najlepszy? Do Twojej dyspozycji są nasi profesjonalni doradcy, którzy pomogą Ci podjąć decyzję. Opowiedz nam o swoich wymaganiach oraz oczekiwaniach, a na ich podstawie pomożemy Ci dokonać wyboru, jaki konserwator do lodów będzie najlepszy.