Jednym z rodzajów urządzeń chłodniczych powszechnie wykorzystywanych w branży spożywczej i gastronomicznej, są regały chłodnicze. Doskonale eksponują produkty, po które klienci mogą swobodnie sięgać.
Główne zalety regałów chłodniczych
Regały są uniwersalnym urządzeniem chłodniczym o wszechstronnym zastosowaniu. Można je usytuować pod ścianą, co sprawia, że dobrze sprawdzają się nawet w niewielkich pomieszczeniach. Nadają się do ekspozycji produktów zarówno w małych sklepach, jak i wielkopowierzchniowych marketach. Dzięki możliwościom precyzyjnego dopasowania do potrzeb Klienta, regały często są wybierane jako element wyposażenia sklepów ogólnospożywczych.
W regałach chłodniczych można z powodzeniem eksponować:
- nabiał,
- pakowane mięso,
- wędliny,
- pakowane wyroby rybne,
- warzywa,
- owoce,
- napoje.
Nowoczesne regały chłodnicze, powinny znaleźć się na wyposażeniu każdego sklepu.
Rodzaje regałów chłodniczych
Wśród regałów chłodniczych produkowanych z przeznaczeniem dla branży spożywczej, można wyróżnić dwa podstawowe typy urządzeń:
- Regały z wbudowanym agregatem wewnętrznym (Plug-in) – posiadają wbudowany własny, wewnętrzny agregat. Idealnie sprawdzają się w niewielkich sklepach.
- Regały przystosowane do agregatu zewnętrznego lub centralnego (Remote) – posiadają zewnętrzną instalację chłodniczą. Dobrze nadają się do obiektów wielkopowierzchniowych.
Wspólną cechą wszystkich dostępnych na rynku regałów chłodniczych jest możliwość budowania zróżnicowanych ciągów chłodniczych w oparciu o dostępne moduły. Wyposażenie opcjonalne tego typu urządzeń pozwala maksymalnie dopasować je do potrzeb użytkownika. Sprawdź również szafy chłodnicze gastronomiczne, które zmieszczą dużą ilość produktów spożywczych.
Regałami chłodniczymi godnymi uwagi są: regał Paros, RCH-4 i regał Marttinii.
Jak wybrać regał chłodniczy? Wskazówki
Wybór odpowiedniego modelu regału chłodniczego jest bardzo ważny, ponieważ od niego zależy jakość i świeżość produktów.
Na co zwrócić uwagę w pierwszej kolejności? W zależności do ilości i rodzaju przechowywanej żywności musimy dopasować pojemność regałów. Powinniśmy mieć na uwadze wygodę Klienta – swobodny dostęp do produktów, jak i logistykę. Jeżeli regały będą miały małą pojemność, to pracownicy będą zmuszeni częściej chodzić do magazynów i uzupełniać zapasy. Na pewno nie byłaby to dla nas korzystna sytuacja. Duże znaczenie ma również energooszczędność. Dostępne w naszej ofercie regały chłodnicze są stworzone z myślą o jak najniższych kosztach utrzymania. Posiadamy regały chłodnicze z agregatem wewnętrznym i zewnętrznym. Z zasady regały chłodnicze mają służyć większej sprzedaży produktów. Nie będzie to możliwe bez odpowiedniej powierzchni ekspozycyjnej i oświetlenia. Zadbajmy zatem o nowoczesny wygląd urządzenia i atrakcyjną prezentację produktów żywnościowych. Ułożenie, ilość czy etykiety cenowe – wszystko ma znaczenie.
Personalizowane rozwiązania od producenta
Od lat tworzymy urządzenia chłodnicze dla sklepów i gastronomii. Potrzebujesz dedykowanych rozwiązań? Twój sklep ma niestandardowe wymiary? Przygotujemy dla Ciebie specjalną ofertę. Regały chłodnicze to urządzenia energooszczędne, samoobsługowe które w efektywny sposób zachęcają Klientów do kupna produktów.