Jednym z rodzajów urządzeń chłodniczych powszechnie wykorzystywanych w branży spożywczej i gastronomicznej, są regały chłodnicze. Doskonale eksponują produkty, po które klienci mogą swobodnie sięgać.
Główne zalety regałów chłodniczych
Regały są uniwersalnym urządzeniem chłodniczym o wszechstronnym zastosowaniu. Można je usytuować pod ścianą, co sprawia, że dobrze sprawdzają się nawet w niewielkich pomieszczeniach. Nadają się do ekspozycji produktów zarówno w małych sklepach, jak i wielkopowierzchniowych marketach. Dzięki możliwościom precyzyjnego dopasowania do potrzeb Klienta, regały często są wybierane jako element wyposażenia sklepów ogólnospożywczych.
W regałach chłodniczych można z powodzeniem eksponować:
- nabiał,
- pakowane mięso,
- wędliny,
- pakowane wyroby rybne,
- warzywa,
- owoce,
- napoje.
Nowoczesne regały chłodnicze, powinny znaleźć się na wyposażeniu każdego sklepu.
Rodzaje regałów chłodniczych
Wśród regałów chłodniczych produkowanych z przeznaczeniem dla branży spożywczej, można wyróżnić dwa podstawowe typy urządzeń:
- Regały z wbudowanym agregatem wewnętrznym (Plug-in) – posiadają wbudowany własny, wewnętrzny agregat. Idealnie sprawdzają się w niewielkich sklepach.
- Regały przystosowane do agregatu zewnętrznego lub centralnego (Remote) – posiadają zewnętrzną instalację chłodniczą. Dobrze nadają się do obiektów wielkopowierzchniowych.
Wspólną cechą wszystkich dostępnych na rynku regałów chłodniczych jest możliwość budowania zróżnicowanych ciągów chłodniczych w oparciu o dostępne moduły. Wyposażenie opcjonalne tego typu urządzeń pozwala maksymalnie dopasować je do potrzeb użytkownika.
Regałami chłodniczymi godnymi uwagi są: regał Paros, RCH-4 i regał Marttinii.