Każdy koneser serów i wędlin doskonale wie, że smakują one jeszcze lepiej, gdy są świeżo pokrojone w plastry. Pozwala to delektować się wyrazistym smakiem, cieszyć aromatem i dokładnie poczuć strukturę i konsystencję konkretnego wyrobu spożywczego. Jedni gustują w cienkich plasterkach, inni wolą gdy produkty są pokrojone nieco grubiej. Bez względu na preferencje, szynki, kiełbasy i sery można szybko i precyzyjnie pokroić na oczach klienta przy pomocy krajalnicy gastronomicznej, która jest niezbędnym elementem wyposażenia każdego sklepu z asortymentem wędliniarskim i serami.
Budowa krajalnic do sklepu
Profesjonalne krajalnice sklepowe, ze względu na specyfikę tego rodzaju produktów, muszą być łatwe w czyszczeniu i konserwacji oraz odporne np. na działanie soli. Właśnie z tego powodu wykonuje się je ze stali nierdzewnej. Krajalnice do wędlin i sera posiadają metalowe obrotowe ostrze. Zarówno zakres krojenia, jak i jego prędkość można regulować, co pozwala na uzyskanie idealnie równych plasterków. Bezpieczeństwo obsługi krajalnicy zapewnia specjalna prowadnica, przystawki służące do dociśnięcia produktu do ostrza i nóżki pokryte antypoślizgowym tworzywem. W przypadku sklepu spożywczego bezpieczeństwo to jedna z najważniejszych cech, ponieważ pracownicy muszą w szybkim czasie obsłużyć wiele Klientów.
Rodzaje krajalnic gastronomicznych
Typ krajalnicy do sklepu należy dostosować do rodzaju produktów, które mają być przy jej użyciu krojone oraz do intensywności eksploatacji urządzenia. Coraz więcej lokali gastronomicznych inwestuje w sprzęty automatyzujące pracę np. maszynki do krojenia wędlin.
Wyróżniamy trzy podstawowe rodzaje krajalnic gastronomicznych:
-
- Krajalnice ręczne – idealnie sprawdzają się do krojenia sera i wędlin w niewielkich sklepach spożywczych.
- Krajalnice półautomatyczne – nie wymagają zaangażowania osoby obsługującej przez cały czas swojej pracy. Umożliwiają też regulację grubości plastrów produktu.
- Krajalnice automatyczne – są w pełni zautomatyzowane. Idealnie nadają się do wykorzystania wszędzie tam, gdzie specyfika pracy wymaga krojenia dużej ilości produktów, np. do sklepu spożywczego, supermarketu czy hipermarketu.
Krajalnica sklepowa
Krajalnice gastronomiczne pozwalają zaoszczędzić czas i wyjść naprzeciw potrzebom Klienta. Są łatwe w użytkowaniu i utrzymaniu, a także wyjątkowo bezpieczne. To bardzo ważne, szczególnie gdy w naszym sklepie jest duży ruch, a maszyny muszą pracować na najwyższych obrotach. Każda krajalnica do sera czy mięsa cechuje się wysoką jakością wykonania, a urządzenia są zaplanowane z uwagą na każdy detal.
Cechy dobrej krajalnicy – jak wybrać tę najlepszą?
Szukając krajalnicy do wędlin i sera, należy pamiętać o kilku cechach. Po pierwsze, warto mieć krajalnicę, która jest wykonana z trwałych materiałów, takich jak stal nierdzewna. To gwarancja, że maszyna będzie służyła nam przez wiele lat. Drugą ważną cechą jest odpowiednio ostre ostrze krajalnicy i kąt nachylenia – ułatwi to krojenie w plastry twardej kiełbasy, sera i innych produktów spożywczych. Maszyna do krojenia w sklepie musi być łatwa do czyszczenia i konserwacji. Jeżeli będziemy odpowiednio dbać o urządzenie, z pewnością będzie działać bezproblemowo. Profesjonalna krajalnica do wędlin i sera może nie sprawdzić się w domowym zaciszu.
Czy warto kupić krajalnicę do wędlin i sera?
Maszyny do krojenia wędlin – polecane modele
Krajalnice do wędlin i sera w sklepach, muszą być niezawodne. Wśród polecanych krajalnic można wymienić modele 210p, 310p, 612p krajalnicę półautomatyczną A2-812T i automatyczną krajalnicę A912.
Krajalnica grawitacyjna model 210p2 do wędlin i sera MAGA
Model 210p idealnie znajdzie swe zastosowanie zarówno w gastronomii oraz w sklepach podczas doraźnej obsługi klienta.
wykonana z materiałów nierdzewnych
pochylone ostrze o średnicy 250 mm
idealne pochylenie stołu podawczego do noża 45°
wymiary stołu 220 x 200 mm
grubość krojonego plastra 0 – 16 mm
wbudowana ostrzarka
cicha praca napędu
Krajalnica grawitacyjna model 310p2 do wędlin i sera MAGA
Model 310p to profesjonalna krajalnica z niezawodną przekładnią ślimakową
wykonana z materiałów nierdzewnych
pochylone ostrze o średnicy 250mm
idealne pochylenie stołu podawczego do noża 45°
wymiary stołu 220 x 200mm
grubość krojonego plastra 0 – 16mm
wbudowana ostrzarka
niezawodna przekładnia ślimakowa
Krajalnica grawitacyjna model 612p2 do wędlin, mięsa i sera MAGA
Model 612p to najpopularniejsza krajalnica do wędlin i sera na Polskim rynku. Popularność swą zdobyła dzięki swej niezawodności i uniwersalności w zastosowaniu. Ten model krajalnicy możemy spotkać w sklepach, marketach i w szeroko rozumianej gastronomii.
Idealna do krojenia wędlin i mięsa bez kości 612p i sera 612pT
Wykonana z materiałów nierdzewnych
Pochylone ostrze o średnicy 300 mm
Idealne pochylenie stołu podawczego do noża 45°
wymiary stołu 300 x 250 mm
grubość krojonego plastra 0 – 24 mm
wbudowana profesjonalna ostrzarka
profesjonalna przekładnia ślimakowa
Krajalnica półautomatyczna model S3-712 do wędlin i sera MAGA
Model S3-712 posiada wspomagany tryb pracy ręcznej
Skonstruowana w oparciu o najnowsze rozwiązania techniczne,
Wyposażona w panel sterowania umożliwiająca wybór 1 z 4 zdefiniowanych prędkości przesuwu stołu w trybie półautomatycznym i ręcznym oraz ustawienie 1 z 4 określonych długości skoku stołu w trybie półautomatycznym,
Wyposażona w funkcję wspomagającą krojenie ręczne realizowaną za pomocą Joysticka
Wyposażona w mechanizm wykrywania braku materiału do cięcia zatrzymujący pracę maszyny w cyklu półautomatycznym,
Przeznaczona do użytku w dużych sklepach, supermarketach, cateringu, gastronomii i w zakładach zbiorowego żywienia
Maksymalnie prosta i lekka w obsłudze,
Idealna do krojenia wędlin i mięsa bez kości S2-712 i sera S2-712T,
Stół wyposażony w mechanizmy zapewniające stabilność położenia krojonego produktu,
Wydajność krojenia w trybie półautomatycznym przy minimalnym skoku 60 plastrów/min a w trybie krojenia ręcznego ze wspomaganiem zależna od obsługi operatora,
Wykonana z materiałów nierdzewnych o dużej gładkości
Pochylone ostrze o średnicy Ø 300mm
Idealny pochył stołu podawczego do noża 45o
Grubość krojonego plastra 0 – 24mm
Wbudowana ostrzarka o najnowocześniejszym rozwiązaniu w zakresie konstrukcyjnym i materiałowym
Krajalnica półautomatyczna model A2-812 do wędlin i sera MAGA
Model A2-812 z funkcją liczenia krojonych plastrów w trybie ręcznym i automatycznym.
Skonstruowana w oparciu o najnowsze rozwiązania techniczne
Wyposażona w elektroniczny licznik krojonych plastrów posiada funkcje:
– liczenia plastrów w trybie automatycznym
– liczenia plastrów w trybie ręcznym
– wyłączenie maszyny w przypadku wykrycia braku materiału do cięcia
– maksymalna ilość zadanych plastrów : 999.
– po zrealizowaniu zadanej ilości plastrów krajalnica wyłącza się automatycznie
Przeznaczona do użytku w dużych sklepach, supermarketach, cateringu, gastronomii
i w zakładach zbiorowego żywienia
W pracy automatycznej ze stałym skokiem krojenia i licznikiem krojonych plastrów jest precyzyjną
maszyną umożliwiającą krojenie wszelkich wędlin (A2-812)
oraz serów żółtych (A2-812T) na plastry różnej grubości
Tryby pracy automatycznej
Wykonana z materiałów nierdzewnych o dużej gładkości
Pochylone ostrze o średnicy Ø 300 mm
Idealny pochył stołu podawczego do noża 45°
Stół wyposażony w mechanizm dociskacza zapewniający stabilność położenia krojonego produktu
Grubość krojonego plastra 0 – 24 mm
Wbudowana ostrzarka o najnowocześniejszym rozwiązaniu w zakresie konstrukcyjnym i materiałowym
Zobacz także ofertę krajalnic do pieczywa oraz maszynek do mielenia mięsa