Niektóre produkty wymagają przechowywania w niskich temperaturach. Właśnie dlatego niezbędnymi elementami wyposażenia każdego sklepu spożywczego i lokalu gastronomicznego powinny być urządzenia mroźnicze, takie jak lodówki i zamrażarki. Na rynku dostępne są różne rodzaje urządzeń – można wybierać spośród takich, które są przeszklone i takich, które mają pełne drzwi. Czym różnią się one między sobą, które z nich warto wybrać i na jakie parametry należy zwracać uwagę? Szczegółowa charakterystyka gastronomicznych szaf chłodniczych i lodówek sklepowych z pewnością ułatwi podjęcie właściwej decyzji zakupowej.
Szafy chłodnicze i mroźnicze – czym się różnią?
Szafa chłodnicza gastronomiczna to urządzenie pozwalające na bezpieczne przechowywanie produktów spożywczych, które w temperaturze pokojowej mogłyby ulec szybkiemu zepsuciu się. Lodówka sklepowa tego rodzaju przedłuża trwałość żywności, dzięki temu, że wewnątrz sprzętu utrzymywana jest stała temperatura z zakresu od 0°C do 15°C. Szafy mroźnicze przeszklone oferują nieco inne parametry i mają trochę inne zastosowanie. Szafy mroźnicze, zwane potocznie zamrażarkami, umożliwiają utrzymanie świeżości danego produktu przez dłuższy czas. Ich zakres temperatur to od -14°C nawet do -26°C. Mrożenie uznawane jest za jedną z najlepszych form utrwalania żywności, ponieważ walory odżywcze i smak jedzenia pozostają w pełni zachowane. Zarówno gastronomiczne szafy chłodnicze, jak i mroźnicze powinny być praktyczne i niezawodne, tak by mogły właścicielowi służyć przez lata, nawet w trudnych warunkach. Cena nie powinna być decydującym czynnikiem przy zakupie tego rodzaju sprzętu, bo jak wiadomo na jakości nie warto oszczędzać.
Rodzaje szaf chłodniczych i mroźniczych
W lodówek i zamrażarek przeznaczonych do użytku w sklepach i lokalach gastronomicznych wyróżniamy dwie podstawowe kategorie tych sprzętów:
Szafy chłodnicze przeszklone
Szafy mroźnicze i chłodnicze przeszklone – sprzęty zaliczane do tej grupy są wyposażone w przeszklone drzwi. Takie rozwiązanie sprawia, że można bardzo estetycznie wyeksponować produkty, które są przechowywane wewnątrz szafy chłodniczej. Szafa mroźnicza przeszklona lub szafa chłodnicza przeszklona znajdzie zastosowanie wszędzie tam, gdzie do dyspozycji jest ograniczona przestrzeń handlowa. Stosunkowo duża pojemność ekspozycyjna i mnogość półek pozwalają na swobodną prezentację produktów. Dużym atutem tego szaf oszklonych są przezroczyste drzwi, które nie ograniczają pola widzenia, a dodatkowo zapobiegają uciekaniu zimnego powietrza, co ma bezpośredni wpływ na mniejsze zużycie energii. Do najlepszych na rynku modeli szaf chłodniczych przeszklonych należą: LG-400, LG-760 i SD-880H. W przypadku szaf mroźniczych warto zwrócić uwagę na sprzęt UFR 370 GD.
Szafy chłodnicze z drzwiami pełnymi
Szafy chłodnicze i mroźnicze z drzwiami pełnymi – doskonałe do lokali gastronomicznych. Stanowią doskonałą alternatywę dla komór chłodniczych, między innymi ze względu na to, że nie wymagają montowania specjalistycznych instalacji. Ich dodatkową zaletą jest to, że są energooszczędne. Wśród najlepszych modeli szaf chłodniczych z drzwiami pełnymi można wymienić: GNC-400 INOX, ECO C-500 i Basic C 700 INOX. Szafy mroźnicze z drzwiami pełnymi, na które warto zwrócić uwagę, to GNF 700 INOX, ECO INOX F-700 i GNF 1400 INOX.
Cena gastronomicznych szaf chłodniczych dobrej klasy może wahać się od kilku do kilkudziesięciu tysięcy złotych. Potrzebujesz kompleksowego wyposażenia lokalu gastronomicznego? Zapoznaj się z ofertą, w której znajdziesz między innymi regały chłodnicze.
Jak wybrać lodówki sklepowe?
Ważnymi czynnikami, które warto uwzględnić przy wyborze jest wielkość urządzenia i rodzaj żywności, którą będziesz przechowywać. Popularna restauracja w centrum miasta będzie potrzebować dużej szafy z większą ilością półek, aby pomieścić wszystkie artykuły spożywcze. Natomiast innej szafy będzie wymagać lokalny pub, gdzie większość dań tworzona jest ze świeżych składników. W razie pytań, zachęcamy do kontaktu z naszym biurem obsługi Klienta.
Zastosowanie szaf mroźniczych
Szafa chłodząca to podstawowe wyposażenie w każdym biznesie gastronomicznym. Utrzymuje potrawy, ciasta i napoje w stanie schłodzonym. Zapewnia bezpieczeństwo żywności, ponieważ w cieplejszych temperaturach bakterie szybko się rozwijają. Chcemy zapewnić Ci najlepsze warunki do przechowywania produktów, dlatego w naszej ofercie znajdziesz bogaty wybór modeli szaf mroźniczych i chłodniczych. Każda szafa chłodnicza gastronomiczna jest przez nas wykonana z wyjątkową starannością, a elementy są najwyższej jakości.
Gdzie warto kupić szafę chłodniczą dla gastronomii?
Jeśli szukasz producenta szaf chłodniczych, wybierz firmę JAMP. Firma zajmuje się produkcją szaf chłodniczych od wielu lat i posiada ogromne doświadczenie w produkcji wysokiej jakości produktów. Sprzęty wykonane są z najwyższej jakości materiałów i służą przedsiębiorcom przez wiele lat. Kupując szafę chłodniczą dla gastronomii, należy wziąć pod uwagę rozmiar, pojemność i funkcje, których potrzebujesz. Warto zapytać producenta o gwarancję i dostępne opcje serwisowe.
Jak dbać o szafy chłodnicze gastronomiczne, aby utrzymać ich wydajność i trwałość?
Szafy chłodnicze gastronomiczne to niezbędny element wyposażenia wielu restauracji, barów, kawiarni. Aby zapewnić ich trwałość i wydajność, należy przestrzegać kilku ważnych zasad. Najważniejszą z nich jest regularne czyszczenie i kontrolowanie stanu elementów technicznych. Dzięki temu szybciej wykryjemy ewentualne usterki i zminimalizujemy ryzyko awarii urządzenia. W przypadku szaf chłodniczych z drzwiami przesuwnymi należy zwracać uwagę na ich szczelność. Dodatkowo szafy powinny być dokładnie czyszczone minimum raz na tydzień, w zależności od intensywności użytkowania. Natomiast codziennie usuwać plamy po żywności i resztki jedzenia.
Dbałość o szafy chłodnicze gastronomiczne pozwoli utrzymać ich wydajność na wysokim poziomie, a tym samym przyczyni się do zwiększenia zysków Twojego biznesu.